Felurite daruri, dar același Duh

Prez. lector univ.dr. Dragoș Ștefănică, Felurite Daruri, dar același Duh. Harismele Duhului Sfânt la Dumitru Stăniloae și Jürgen Moltmann, Cluj-Napoca/București, Editura Risoprint/Plērōma, 2019.

Volumul tratează subiectul darurilor Duhului Sfânt din perspectiva teologiei comparate, plecând de la doi dintre cei mai importanți teologi contemporani provenind din spații confesionale diferite (J. Moltmann ‒ protestant reformat; D. Stăniloae ‒ ortodox). Pentru cititorii penticostali, cartea are o dublă însemnătate: atât prin prezentarea matură a teologiei „celuilalt” ‒ teologia ortodoxă, respectiv protestantă, cât și prin subiectul supus atenției: harismele Duhului Sfânt.


„În contextul actual, al efortului susținut pe care toți creștinii, indiferent de opțiunea confesională, trebuie să îl depună în vederea păstrării identității creștine a culturii europene, cartea colegului Dragoș Ștefănică vine să construiască o „punte” în dialogul teologic interconfesional, plecând de la o temă deosebit de importantă și relevantă: darurile Duhului Sfânt. Scriind de pe o poziție asumat penticostală, autorul prezintă cu obiectivitate teologia a doi mari gânditori creștini contemporani, Dumitru Stăniloae și Jürgen Moltmann, care sunt recunoscuți drept exponenți ai mediilor confesionale din care provin ‒ spațiul ortodox-răsăritean, respectiv protestant (de orientare reformată).

Principalul merit al cărții de față constă în prezentarea lucidă și onestă a crezului „celuilalt”, prezentare urmată de o evaluare echilibrată, din perspectiva crezului penticostal. În acest fel, volumul de față reprezintă un instrument indispensabil în cercetarea din domeniul teologiei comparate, care este departe de a fi acoperit satisfăcător cu studii de specialitate.

Totodată, alegerea subiectului harismelor Duhului Sfânt este una inspirată, dat fiind interesul extraordinar pe care lumea de astăzi (încă) îl arată față de lucrarea miraculoasă a Duhului Sfânt. Dincolo de dezbaterea propriu-zisă, purtată pe tărâm pneumatologic, consider că lucrarea de față poate sluji ca model pentru abordarea comparativă a altor teme de căpătâi pentru teologia creștină.

Volumul reprezintă un reper teologic important atât pentru credincioșii evanghelici, cât și pentru cei răsăriteni; modelul comparativ pe care ni-l propune autorul îi va ajuta pe cititori să se cunoască mai bine unii pe alții, iar perspectiva distinct penticostală a autorului va contribui ‒ credem noi ‒ la o mai bună înțelegere a lucrării supranaturale pe care Duhului Sfânt o desfășoară și astăzi în credincioși, în Biserica lui Hristos și în întreaga lume.”    Pastor Lector univ. dr. Ioan Brie, Rectorul Institutului Teologic Penticostal din București.


Despre autor:

Dragoș Ștefănică este lector universitar la Institutul Teologic Penticostal din București și prezbiter în biserica penticostală „Vestea Bună” din București. Licențiat în teologie (2010) și filologie (2012), și-a urmat vocația academică, obținând masterul la Universitatea din București și doctoratul în teologie la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu (2017). A publicat numeroase articole de specialitate în domeniul teologiei și filologiei. Este căsătorit cu Andreea și au împreună doi copii.

×