Informații generale

Biblioteca Institutului Teologic Penticostal este amenajată pe o suprafață de 135 mp, fiind situată în corpul A al clădirii Institutului Teologic Penticostal, la etajul al II-lea. (Pentru a vizualiza catalogul online al bibliotecii, vezi aici.)

Fondul de carte

Biblioteca ITPB are 30.000 de volume (cărți și publicații seriale, românești și străine). Cele mai multe resurse sunt în limbile engleză și română, dar utilizatorii pot consulta și cărți de referință în limbile franceză și germană. Circa 75% din resurse sunt lucrări de factură protestant-evanghelică. Dintre acestea, o parte reprezintă perspectiva teologică distinctivă a Cultului Creștin Penticostal din România. De asemenea, în fondul bibliotecii ITP există și 231 documente audio-vizuale.

Din luna martie 2016, studenții și cadrele didactice ale ITP beneficiază de acces la ATLA Serials (inclus în EBSCO), cea mai largă bază de date cu jurnale teologice digitalizate. ITP deține un abonament și pentru Questia (www.questia.com).

Colecţia de referinţă și sala de lectură

Un important fond de carte se află în permanență la îndemâna studenților și profesorilor ITPB, mai precis colecția de referință, formată din concordanțe, enciclopedii, serii de comentarii exegetice, dicționare de teologie biblică, lexicoane etc. Cititorii pot consulta aceste resurse doar la sala de lectură, care are 28 mp (20,74% din suprafața bibliotecii), putând primi 20 de studenți simultan.

Finanțare și achiziții

Lunar, biblioteca beneficiază de un fond destinat achiziționării de noi apariții editoriale. Începând cu anul universitar 2014, fondul de carte lunar se ridică la 2.000 de lei, cea mai mare parte a lui fiind direcționată către achiziționarea de carte străină de specialitate. Între bibliotecar, profesori și studenți există o bună colaborare, aceștia din urmă putând solicita achiziționarea cărților care trebuie să intre în fondul de carte al bibliotecii.

Dezvoltarea fondului de carte se face în special prin donații. În decursul anilor 2011‒2013 biblioteca ITPB a beneficiat de șapte donații de carte. Peste 500 de volume de referință au fost donate de organizația Theological Book Network (SUA). Donații importante au venit, de asemenea, din partea pastorului George Galiș (SUA) și din partea Facultății de Teologie Evangelică din Leuven (Belgia).

Catalogul online al Bibliotecii ITPB

Începând cu luna martie 2013, Biblioteca ITPB a adoptat și implementat programul Liberty 5, un software profesionist care a eficientizat atât activitatea de catalogare a cărților, cât și circulația lor către și dinspre cititori. Utilizatorii Bibliotecii ITPB pot identifica resursele bibliografice de care au nevoie cu ajutorul catalogului electronic. Acesta este conectat la baza de date a bibliotecii, iar orice titlu achiziționat care a fost catalogat este vizibil în timp real grație interconectării dintre baza de date și programul „Liberty 5”. Pentru a vizualiza catalogul online al bibliotecii, vezi aici.

Colaborări

Biblioteca ITPB este membru extraordinar al Asociaţiei Bibliotecilor Europene de Teologie şi are are colaborări cu alte biblioteci din țară (Biblioteca Institutului Teologic Adventist, Biblioteca Institutului Teologic Baptist, Biblioteca Departamentului de Teologie Protestantă din Sibiu, Biblioteca Institutului „Timotheus”), cu biblioteci din străinătate (Biblioteca Institutului Teologic Penticostal din Cleveland) și donatori precum Feed the Minds, Langham Literature (ambele din Marea Britanie) și Theological Book Network (SUA). Prin intermediul Bibliotecii ITPB alte cinci biblioteci cu profil teologic din România au primit importante donații de carte din partea organizației Theological Book Network.

Grație parteneriatului dintre ITPB și organizația Langham Literature, studenții și profesorii ITPB au posibilitatea de a achiziționa cărți de referință din domeniul teologiei la preț redus (40%).

×