Informații generale

Biblioteca Institutului Teologic Penticostal este amenajată pe o suprafață de 169,9 m2, fiind situată în corpul A al clădirii Institutului Teologic Penticostal, la etajul al II-lea.
(Pentru a vizualiza catalogul online al bibliotecii, vezi aici.)

Fondul de carte

Biblioteca ITPB are 29.200 de volume (literatură teologică specializată, în limbile română, engleză, franceză și germană) la care se adaugă alte 2.000 de volume care sunt în proces de catalogare și introducere în baza de date proprie. Cele mai multe resurse sunt în limbile engleză și română, dar utilizatorii pot consulta și cărți de referință în limbile franceză și germană. Circa 75% din resurse sunt lucrări de factură protestant-evanghelică. Dintre acestea, o parte reprezintă perspectiva teologică distinctivă a Cultului Creștin Penticostal din România. De asemenea, în fondul bibliotecii ITPB există și 231 documente audio-vizuale.

Din luna martie 2016, studenții și cadrele didactice ale ITPB beneficiază de acces la ATLA Serials (inclus în EBSCO), cea mai largă bază de date cu jurnale teologice digitalizate ITP deține un abonament și pentru Questia (www.questia.com). 

Toate aceste baze de date electronice pot fi accesate, pe baza unui cont unic, atât din campusul ITPB, cât și din afara lui.

Colecţia de referinţă și sala de lectură

Un important fond de carte se află în permanență la îndemâna studenților și profesorilor ITPB, mai precis colecția de referință, formată din concordanțe, enciclopedii, serii de comentarii exegetice, dicționare de teologie biblică, lexicoane etc. Cititorii pot consulta aceste resurse doar la sala de lectură, care are 28 m2, putând primi 20 de studenți simultan. De asemenea, în bibliotecă există și alte locuri de lectură destinate exclusiv studenților, astfel că în bibliotecă ITPB, pot avea loc de studiu peste 30 de studenți simultan. 

Studenții mai pot studia cărțile împrumutate în regim normal și în sălile de clasă, după finalizarea orelor de curs.

Finanțare și achiziții

În prezent bugetul alocat pentru achiziții de carte se ridică lunar la 2000 de lei, cea mai mare parte a lui fiind direcționată către achiziționarea de carte străină de specialitate. Între bibliotecari, profesori și studenți există o bună colaborare, aceștia din urmă putând solicita achiziționarea cărților care trebuie să intre în fondul de carte al bibliotecii.

Dezvoltarea fondului de carte se face în special prin donații. În decursul anilor 2011‒2013 biblioteca ITPB a beneficiat de șapte donații de carte. Peste 500 de volume de referință au fost donate de organizația Theological Book Network (SUA). Donații importante au venit, de asemenea, din partea pastorului George Galiș (SUA) și din partea Facultății de Teologie Evangelică din Leuven (Belgia).

Catalogul online al Bibliotecii ITPB

Începând cu luna martie 2013, Biblioteca ITPB a adoptat și implementat programul Liberty 5, un software profesionist care a eficientizat atât activitatea de catalogare a cărților, cât și circulația lor către și dinspre cititori. Utilizatorii Bibliotecii ITPB pot identifica resursele bibliografice de care au nevoie cu ajutorul catalogului electronic. Acesta este conectat la baza de date a bibliotecii, iar orice titlu achiziționat care a fost catalogat este vizibil în timp real grație interconectării dintre baza de date și programul „Liberty 5”. Pentru a vizualiza catalogul online al bibliotecii, vezi aici.

Program bibliotecă

Biblioteca ITPB are un orar de lucru zilnic extins, bine corelat cu orarul și activitățile didactice ale studenților. Astfel, programul bibliotecii este între orele 08:00–20:00, cu o pauză de masă cuprinsă între orele 14:00–15:00. Activitatea în bibliotecă este desfășurată de personal calificat, cu studii în domeniile teologie, filologie și biblioteconomie, astfel că studenții beneficiază de cele mai bune servicii. Toate aceste prevederi și reglementări sunt stipulate în Regulamentul-contract pe care fiecare utilizator al bibliotecii îl semnează și îl respectă.

Colaborări

Biblioteca ITPB este membru extraordinar al Asociaţiei Bibliotecilor Europene de Teologie şi are are colaborări cu alte biblioteci din țară (Biblioteca Institutului Teologic Adventist, Biblioteca Institutului Teologic Baptist, Biblioteca Departamentului de Teologie Protestantă din Sibiu, Biblioteca Institutului „Timotheus”), cu biblioteci din străinătate (Biblioteca Institutului Teologic Penticostal din Cleveland) și donatori precum Feed the Minds, Langham Literature (ambele din Marea Britanie) și Theological Book Network (SUA). Prin intermediul Bibliotecii ITPB alte cinci biblioteci cu profil teologic din România au primit importante donații de carte din partea organizației Theological Book Network.

Grație parteneriatului dintre ITPB și organizația Langham Literature, studenții și profesorii ITPB au posibilitatea de a achiziționa cărți de referință din domeniul teologiei la preț redus (40%).

×