40 de ani de existență

Învățământul teologic în Biserica Penticostală română: istorie și perspective

În perioada 7-9 octombrie a.c., Institutul Teologic Penticostal din București a sărbătorit 40 de ani de învățământ teologic penticostal în România. Cu patru decenii în urmă, în anul 1976, începeau cursurile primei promoții de studenți la teologie, în cadrul Seminarului teologic penticostal, condus de pastorul Trandafir Sandru.
La fericitul eveniment au participat, alături de studenții și cadrele didactice și personalul administrativ de la ITPB, numeroși oaspeți din țară și din străinătate, absolvenți ai Seminarului și Institutului, reprezentanți ai autorităților statului, rectori de instituții teologice din mediul evanghelic, precum și frați din conducerea Cultului Creștin Penticostal din România.

Sărbătoarea a început vineri seara, 7 oct., la Hotel Rin din Otopeni, cu luări de cuvânt din partea distinșilor oaspeți: pastor Vasile Cînpean, președintele Alianței Române AoG din SUA și Canada, pastor Cornel Avram, președintele UBPR din SUA și Canada, Dr. Elisei Rusu, Rectorul Institutului Teologic Creștin după Evanghelie „Timotheus” din București, pastor dr. Daniel Mariș, Rectorul Institutului Teologic Baptist din București, pastor Lambert DeLong, fost supraveghetor al Church of God pentru Europa, pastor dr. Michael Backer, președintele Seminarului Teologic Penticostal din Cleveland, TN, SUA, pastor dr. Tony Lane, Episcopul Bisericilor române Church of God din SUA și Canada, dr. Cezar Păvălașcu, șef serviciu Asistență și învățământ în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte și dl. Romeo Nicu Moșoiu, consilierul Ministrului Educației Naționale și Cercetării științifice. După aceste scurte luări de cuvânt au urmat rostirea unui mesaj biblic, de către dr. David Ramirez, Supraveghetor general asistent al Church of God și semnarea unui protocol de colaborare între ITPB și PTS, Clevelant, TN. La finalul serii, pastorul Moise Ardelean, președintele CCPR, a susținut la rândul său un mesaj biblic pentru participanții la eveniment.

În cea de-a doua zi a sărbătorii au fost rememorate începuturile Seminarului penticostal; totodată, au fost prezentate mai multe promoții de studenți de dinainte de Revoluția din 1989, precum și cadrele didactice care au predat la Seminar în perioada grea a comunismului. În prima parte a zilei a avut loc lansarea cărții Biserica lui Hristos: mărturie, înnoire și echilibru duhovnicesc, de Lamar Vest și Steven Land, moment urmat de mai multe mesaje biblice rostite de: pastorul Nelu Filip, vicepreședinte al Alianței AoG din SUA și Canada, pastorul Florin Cîmpean, Președintele Bisericilor române Church of God din SUA și Canada, pastor dr. Michael Backer, președintele PTS, Cleveland, TN și pastorii Simion Bubmar, președinte al CRP a Maramureșului și Sătmarului și Aurel Moldovanu, vicepreședinte al Cultului Creștin Penticostal. Înainte de masa de prânz, Rectorul ITPB, pastorul dr. Ioan Brie, a acordat distincții oaspeților și organizațiilor pe care aceștia le reprezintă, în semn de apreciere pentru credincioșia cu care au susținut școala noastră de-a lungul timpului. În ultima parte a zilei, după mesajul biblic rostit de pastorul dr. Lazăr Gog, oaspeții și gazdele s-au deplasat la campusul ITPB, prilej cu care absolvenții au putut revedea locurile încărcate de atâtea amintiri frumoase din perioada studenției și au înălțat o rugăciune stăruitoare pe locul pe care urmează să se construiască noua clădirea a campusului, ca Domnul să binecuvânteze proiectul de dezvoltare a Institutului.

Ultima parte a sărbătorii, desfășurată duminică dimineața în Biserica Filadelfia din București, a fost dedicată deschiderii festive a noului an universitar, 2016-2017. Slujirea studenților, din anul I și din anii mai mari, îndemnurile transmise de slujitorii absolvenți ai școlii noastre, precum și mesajele biblice rostite de frații musafiri au făcut ca părtășia noastră, binecuvântată de prezența Domnului, să fie una frumoasă și plină de resurse spirituale, pentru toți cei prezenți.

Îi suntem mulțumitori Domnului pentru harul Său și pentru ajutorul pe care ni l-a dat în organizarea și desfășurarea acestui moment de sărbătoare și ne rugăm ca binecuvântare Lui să rămână asupra Institutului Teologic Penticostal și asupra tuturor celor care sprijină lucrarea sa.

Asist.univ.drd. Dragoș Ștefănică


Stimați frați,
Salutări sfinte din partea Domnului nostru Isus Hristos!

Anul acesta Institutul Teologic Penticostal din București sărbătorește 40 de ani de existență și 20 de ani de când își desfășoară activitatea în actualul campus. Cu acest prilej, ITPB va organiza, în perioada 7-9 octombrie, un eveniment special intitulat: „Învățământul teologic în Biserica Penticostală: istorie și perspective”. Vom fi onorați să îl avem împreună cu noi, alături de alți vorbitori, pe dr. Lamar Vest, președintele Seminarului Teologic Penticostal din Cleveland Tennessee.
Programul detaliat al acestor două zile de sărbătoare va fi publicat pe adresa de internet www.itpbucuresti.ro.
La acest eveniment sunt invitați toți absolvenții ITPB din țară și diaspora, păstorii din bisericile penticostale și toți cei care într-un fel sau altul susțin școala noastră. Cazarea partcipanților se va face la Rin Grand Hotel din Calea Bucureștilor, nr.255 A, Otopeni, unde vor fi organizate și întâlnirile în plen (vineri seara, 7 octombrie, și sâmbătă, 8 octombrie).
Costurile acestor zile vor fi de aproximativ 450 lei/persoană (cazare hotel și masă). În ziua de duminică, 9 octombrie, sărbătoarea va continua la biserica Filadelfia, din strada Sebastian, nr.43, București, unde va avea loc deschiderea noului an universitar 2016-2017. După serviciul divin, invitații sunt așteptați în campusul ITPB, din b-dul Uverturii, nr.210-220, unde va fi servită masa de prânz.
Vă rugăm să confirmați participarea dumneavoastră la adresa de e-mail: itpbucuresti.comunicare@gmail.com

Vă așteptăm cu drag!

Din partea ITPB,
Rector, Pastor Lector univ.dr. Ioan Brie

×