29 de parabole din Biblie

La editura Scriptum, în coediție cu Plērōma (editura Institutului Penticostal din București) urmează să apară (din 18 decembrie) un nou volum scris de prof. univ. dr. Silviu Tatu: „29 de parabole din Biblie”. Pe lângă abordarea inedită a acestui subiect, remarcăm faptul că această carte este scrisă în colaborare cu Laviniu Popa, absolvent ITPB și fost student al profesorului Silviu Tatu.
Cartea poate fi comandată la editura Scriptum (se acceptă și precomenzi).

„Volumul de față este după cunoștința mea, singurul volum scris de un român, în care studiul parabolelor din Noul Testament este integrat cu studiul parabolelor din Vechiul Testament.

Din volumul imens de parabole, a trebuit să selectăm câteva (o listă completă se găsește în anexe). Am preferat acele parabole care au mai mult volum, adică au personaje și intrigă, deoarece acestea au fost cel mai mult abuzate în interpretare, mai ales prin alegorizare. Fără a exclude cu totul posibilitatea interpretării alegorice a unor parabole, din moment ce însuși Domnul Isus s-a folosit de ea, nu o considerăm interpretarea dominantă.

În compensare, am adăugat trei capitole în care Laviniu Popa, fostul meu student, abordează trei parabole scurte. Speranța mea este ca acest volum să fie de folos multor oameni însetați de Cuvântul lui Dumnezeu”. Prof. univ. dr. Silviu Tatu.


„Cartea pe care o ții în mână este prima lucrare de teologie biblică, scrisă în limba română, care pune împreună parabolele din Vechiul Testament (11 parabole) și cele din Noul Testament (18 parabole) într-un volum, oferind cititorului o perspectivă unitară asupra revelării adevărurilor divine în Scriptură, prin intermediul parabolelor. Publicul larg, fiind mai puțin familiarizat cu parabolele Vechiul Testament, lecturând Biblia, are tendința să neglijeze importanța și semnificația lor.

Cautând înțelesul celor 29 de parabole cercetate în această carte, autorii se distanțează atât de interpretarea alegorică, data de multe ori parabolelor, în iudaism și în creștinism deopotrivă, cât și de interpretările liberale ale cercetării critice, propunând cititorului sensuri care se fundamentează pe un înalt respect față de autoritatea textelor biblice. Înțelesul trebuie căutat ținând cont de contextul socio-cultural și istoric în care este încadrat textul parabolelor, precum și de accentul pe care îl aduce contextul literar oferit de cartea biblică în care este plasată pilda, fără a pierde viziunea asupra mesajului Scripturii, ca întreg”. Lect. univ. dr Ioan Brie, Rector al Institutului Teologic Penticostal din București.

Felicitări, dr. Silviu Tatu și Laviniu Popa!
16 decembrie 2020
×