100 de ani de la nașterea lui Trandafir Sandru

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Trandafir Sandru, conf. Ciprian Bălăban a organizat o întâlnire cu studenții ITPB pentru a le povesti despre viața și activitatea acestuia.

Trandafir Sandru s-a născut la data de 13 aprilie 1924 în localitatea Secaş din Regiunea Arad. Aderă la credinţa penticostală în anul 1941, fiind botezat de Gheorghe Surda, din comuna sa natală. În anul 1949 a fost ales secretar general al asociaţiei religioase Biserica lui Dumnezeu Apostolică – Penticostală, care în acea vreme avea sediul central la Arad. (…)

Primul curs biblic a fost organizat de Gheorghe Bradin în luna februarie a anului 1948. Deoarece pentru o mai bună organizare a comunităţilor era nevoie şi de o pregătire administrativă, Trandafir Sandru a organizat la Arad, în luna noiembrie a anului 1950, un curs de contabilitate, la care Gheorghe Bradin a predat şi unele subiecte de doctrină. Astfel a fost format personalul administrativ pentru centrul Cultului Penticostal, care în această perioadă a primit recunoaştere oficială din partea statului şi a comunităților regionale ale cultului. (…)

Deşi dreptul de a înfiinţa un seminar era garantat de lege şi stipulat în Statut, avea să treacă mai mult de un sfert de secol până când autorităţile comuniste vor aproba deschiderea lui. Pentru început, în anii 1951 şi 1952, a fost permisă doar organizarea unor cursuri biblice la Rădăuţi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Bucureşti. Apoi, în anii 1954-1955 şi 1955-1956, au fost organizate la Bucureşti două cursuri biblice cu durata de trei luni. Cadre didactice la aceste cursuri au fost Gheorghe Bradin, Trandafir Sandru, Cornel Cătană şi Mărioara Manea. În anul 1956 li se cere bisericilor penticostale ca, la sărbătoarea pogorârii Duhului Sfânt, să facă o colectă specială pentru susţinerea cursurilor biblice de pregătire a slujitorilor. (…)

În anul 1976 este aprobată înfiinţarea Seminarului Teologic Penticostal, sub conducerea lui Trandafir Sandru ‒ deşi această aprobare este greu de explicat în contextul tensiunilor dintre Trandafir Sandru şi Departamentul Cultelor. Ea trebuie înţeleasă şi ca o încercare a autorităților de a-și crea o bună imagine, în străinătate, despre libertatea religioasă din România.

După revoluţia din 1989 activitatea principală a lui Trandafir Sandru a fost legată de învăţământul teologic penticostal. Începând cu anul 1976 Trandafir Sandru a scris o serie de cărţi foarte necesare în vremea respectivă: Îndrumătorul păstorului (1976, 1986), Viaţa şi învăţătura apostolului Pavel (1977), Pneumatologie – Persoana şi lucrarea Duhului Sfânt (1979), Evanghelogie, viaţa şi învăţătura Domnului Isus Hristos (1979), Biserica lui Dumnezeu Apostolică penticostală din România (1982), o carte de istorie a mişcării penticostale din România, în acelaşi an fiind publicată şi ediţia în limba engleză The Pentecostal Apostolic Church of God of Romania, Doctrinele biblice ale Bisericii (1989), Biserica Penticostală în istoria creştinismului (1992), Dogmatica Bisericii lui Dumnezeu Apostolice Penticostale (1993), Pagini din istoria unei biserici (1994) şi Trezirea spirituală penticostală din România (1997). Prin aceste scrieri Trandafir Sandru a dat o direcţie clară teologiei penticostale româneşti.

Trandafir Sandru a fost Directorul Seminarului în perioada 1976-1992 și Rectorul Institutului Teologic Penticostal în perioada 1992-1998.

Mai multe detalii despre activitatea lui Trandafir Sandru puteți citi aici.

×