Evanghelie și tradiție rabinică

La editura Plērōma (editura Institutului Teologic Penticostal) a apărut cartea „Evanghelie și tradiție rabinică” scrisă de Michel Remaud și tradusă în limba română de Monica Broșteanu.

Scripturile citate în Noul Testament erau deja citite și interpretate în tradiția rabinică veche. Targumurile și midrașurile reprezintă o verigă indispensabilă a dinamicii hermeneutice prin care se face trecerea de la Vechiul Testament la Noul Testament.

Autorul acestei cărți face o demonstrație amănunțită a acestui proces, folosind șaptesprezece texte, care constituie tot atâtea etape. Conceptele din Evanghelii, ideile pauline sau afirmațiile din Epistola către Evrei, toate primesc un nou înțeles când sunt citite pe fondul unor tradiții iudaice vechi. Noul adus de Hristos apare astfel într-o lumină proaspătă, care se oglindește în vigilența interpretativă a poporului iudeu.

Această lucrare, publicată în 2003, devenită clasică și epuizată timp de mulți ani, reapare într-o nouă ediție, revizuită și adăugită, cu o prefață semnată de Anne-Marie Pelletier (2018). Această nouă ediție a cărții este disponibilă pentru cititorii români, în traducerea doamnei profesor Monica Broșteanu.

Cartea poate fi comandată la editura Plērōma la prețul de 35 lei.

16 decembrie 2020

×