Biserica Lui Hristos: mărturie, înnoire și echilibru duhovnicesc

R. Lamar Vest, Steven J. Land, Biserica Lui Hristos: mărturie, înnoire și echilibru duhovnicesc, București/Oradea, Plērōma/Scriptum, 2016
Volumul Biserica lui Hristos: mărturie, înnoire și echilibru duhovnicesc, pe care doresc să îl supun atenției dumneavoastră, este alcătuit din trei lucrări care, deși au fost scrise în perioade de timp diferite, sunt legate între ele prin temele pe care le abordează: trecutul, prezentul și viitorul Bisericii.
Prima parte, „Revendicarea mărturiei: Istoria personală și istorisirea creștină”, este scrisă de dr. R. Lamar Vest în colaborare cu dr. Steven J. Land și subliniază importanța mărturiei personale a fiecărui creștin. Astfel, primele 120 de pagini ale volumului sunt înțesate cu mărturii autentice ale credincioșilor și chiar ale autorilor, menite să ne încurajeze în trăirea cu Domnul și în a avea curaj să povestim celor din jur modul în care El lucrează în viața noastră. „A experimenta și a relata reprezintă lucrul fundamental pe care îl poate face un creștin”. Când suntem dispuși să le spunem și altora experiențele noastre, afirmăm că Dumnezeu poate face aceleași lucruri și pentru alții. În calitate de creștini avem marea responsabilitate să comunicăm într-o manieră relevantă istorisirea Sfintei Scripturi și să împărtășim cu cei din jur felul în care Dumnezeu ne-a adus la viață. „Noi, care am primit atât de mult de la alții, acum trebuie să dăm mai departe”. Trebuie să fim intenționați în a ne recupera mărturia și în a ține sus adevărul Scripturii, altfel mesajul ei va fi pierdut sau ignorant iar Biserica va fi fără putere. „Avem de povestit cea mai mare istorisire dintre câte au fost vreodată. Și este și adevărată. În centru ei se află Dumnezeu Însuși, Autorul și Desăvârșitorul credinței noastre.”
A doua parte a volumului, intitulată „Înnoire spirituală: suferință și slavă”, aduce în atenția noastră pericolele nepăsării, apatiei și rutinei, care apar deseori în bisericile noastre. În calitate de creștini și de mădulare ale Bisericii, trebuie să fim sensibili la schimbările pe care Duhul Sfânt le vrea în viața noastră și în viața Bisericii. Adesea, Dumnezeu se folosește de nemulțumire și descurajare pentru a ne atrage atenția asupra înnoirii. Dr. R. Lamar Vest ne aduce în atenție câteva principii de care trebuie să ținem seama pentru a avea parte de reîmprospătare și înnoire în viața spirituală: mărturisirea păcatelor și pocăința sinceră, rugăciunea, pasiune pentru dreptate și dedicare pentru misiune. Unul dintre cele mai mari pericole care stau în calea înnoirii este apatia, pentru că ea conduce la lipsa dedicării, la împietrirea inimii și la îngâmfare. De asemenea, înnoirea trebuie să aibă loc și la nivelul conceptelor: să nu ținem cu dinții de tradițiile trecutului dacă acestea nu mai aduc roade în contextul actual. În ultimul capitol al acestei cărți, autorul ne atenționează că suntem responsabili să îndepărtăm acele piedici din viața noastră care încetinesc înnoirea. „Orice gând, activitate sau atitudine care te împiedică să ajungi să te bucuri de dulcea comuniune cu Dumnezeu este o piedică și trebuie eliminată”.
Ultima parte din acest volum accentuează faptul că Biserica trebuie să păstreze într-un echilibru fin talerul trecutului și talerul viitorului. Trecutul Bisericii este foarte important, însă noi trebuie să pășim prin credință în viitor și să explorăm promisiunile lui Dumnezeu. Pentru a ne asigura că nu rămânem blocați în trecut este necesar să fim sensibili la vocea lui Dumnezeu, la nevoile credincioșilor de lângă noi, la circumstanțele care se schimbă și la oportunitățile care apar. Autorul vorbește și despre un echilibru între legalism și libertinism, între rațiune și emoții, despre importanța unității și despre cum ar trebui condusă Biserica astfel încât aceasta să nu devină o simplă organizație; conducătorii Bisericii trebuie să fie responsabili pentru „desăvârșirea sfinților, în vederea lucrării de slujire, pentru zidirea Trupului lui Hristos”.
Consider că această carte este bine-venită pentru toți credincioșii care au nevoie de un nou impuls în ceea ce privește mărturisirea credinței și înnoirea vieții spirituale, precum și pentru cei cărora Domnul le-a încredințat responsabilitatea conducerii Bisericii.
×